first_img “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/775446/wood-studio-house-dom-arquitectura Clipboard Save this picture!© Jordi Anguera+ 21 Share Project gallerySee allShow lessStanley Tigerman Unveils His 2015 New TitanticEventArchXpo 2016Event Share Wood Studio House / Dom Arquitectura Spain Projects ArchDaily CopyHouses•Sant Cugat del Vallès, Spain CopyAbout this officeDom ArquitecturaOfficeFollowProductWood#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesSant Cugat del VallèsSpainPublished on October 18, 2015Cite: “Wood Studio House / Dom Arquitectura ” 18 Oct 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogLouvers / ShuttersTechnowoodSunshade SystemsCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisCopper Alloy: Nordic BronzeBathroomsGeberitBathroom Series – ONESkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularMetal PanelsTrimoQbiss One in Equinix Data CentreSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – Q-ClassAluminium CompositesAmerican MetalcraftAluminum Panels – Decorative Fencing for BridgesPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsWater Facade PanelDoorsLinvisibileLinvisibile Concealed Sliding Door | MareaWall / Ceiling LightsiGuzziniExterior Light – WalkyWoodPlycoWood Boards – Birch LaserplyMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: Dom Arquitectura Area Area of this architecture project Photographs:  Jordi Anguera, Sustainable Concepts- Orientation and compactnessThe orientation and position of the house/studio have been studied in order to take the greatest advantage of the site’s available resources and climatic conditions, reducing its environmental impact, energetic consumption and improving its interior comfort. The house has a rectangular plan. Its longer side is oriented south, and has the biggest openings to capture radiation during winter months while protected from the sun during summer.Save this picture!© Jordi AngueraRecommended ProductsWoodParklex International S.L.Wood cladding – FacadeWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsWindowsJansenWindows – Janisol PrimoEnclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAThe other 3 elevations are rather opaque, with few openings on the northern façade, which will create natural cross ventilation during summer. The compact rectangular volume is only perforated at the terrace and porch, which allow for those two spaces to be covered and protected by the roof overhang. The compactness contributes to the energy reduction demands.Save this picture!© Jordi Anguera- Sun protection and natural cross ventilation:The south elevation possesses the biggest and best-protected openings against summer sunrays. The studio opening is protected by 2mts of roof overhang that prevent direct radiation during the hottest season. The big opening at the living room is designed in line with the outer wall; therefore, a 1mt deep sunshade overhang designed in wood is placed above it, to protect it from direct sunlight during summer. The overhangs’ design and placement, allow the winter sunrays to enter the interior spaces helping the heating of the same.Save this picture!© Jordi AngueraThe temperature and pressure differences between south and north facades, produce a gentle cross ventilation through the openings at both these elevations. The openings,  bigger at the southern façade, favour the thermal control of the interior spaces. Especially during the summer months, the natural cross ventilation will benefit the cooling of the main spaces. The building technology and architectural elements used, as well as the general orientation and natural cross ventilation, result in fresh, dim and breathable interiors during the summer months. Save this picture!Diagram 1- Lifted to reduce its print.The house is placed on a south oriented steep slope. Existing is an older structure of concrete pilotis and steel beams that will be used as building foundations. The construction will therefore be lifted above the natural terrain, minimizing its environmental impact. The timber technology chosen, has allowed the precise design and measurement of each and every element.  All materials are locally available and found within the nearby area, which has decreased transportation costs and will allow for an easier reuse in the future. These design moves have optimized resources and reduced waste, CO2 emissions and the overall environmental impact. The type of materials used is of low carbon emission, with low grey energy production and greenhouse effect.Save this picture!© Jordi Anguera- Rain water harvesting and irrigation tank.7 water tanks have been placed underneath the house. These can hold up to 10 cubic meters of water collected from roofs and exterior pavements. The water will later be used for irrigation of the lawns and the garden.- Ecologic kitchen garden.A kitchen garden has been designed to allow greater self-sufficiency of the house inhabitants. Taking advantage of the site and its natural environment, a garden has been planned in a flat extension attached to the house, where organic and healthy vegetables will be planted. Nearby, a small bees house has been built for the daily production of honey.Save this picture!© Jordi Anguera- Seizing solar energySolar Panels have been placed on the roof to produce ACS for the bathroom, reducing energy consumption from the grid. Eventually the studio will be used as a house producing ACS on a daily basis.Save this picture!© Jordi AngueraTimber Structure Characteristics- Prefabricated and reusable system:The construction process is based in prefabricated timber components. It is ecological and responsible with the environment. The timber used is recyclable, reusable, light and easy to mechanize. The system used for this project is a light structural framework in red pine wood. Due to the geographical location, and the site, all pieces have been assembled in situ while premade to measure in a workshop, facilitating its transport and join up.Save this picture!© Jordi AngueraAll the timber comes from the Catalan Pyrenees, using local materials to reduce transport and consumption. All wooden pieces have been certified with the CE and CTB AWN TIMBER stamp and have the PEFC certification. These ensure a sustainable management of the forest resources.Save this picture!Exploded AxonometricWood is the only material that reduces CO2 emissions up to almost null once assembled and construction ended. The walls’ thermal transmittance is of U=0.268 and the roofs’ is of U=0.207 reaching a A+ energetic qualification.  The fire resistance of the structure is RF=30. The interior finishes are made in a three-layered plywood with pine finish, and the exterior finishes is in autoclaved treated fir wood.Save this picture!- Use of natural materialsTimber is the main material used for structural purposes as well as for most of the interior and exterior finishes. Nevertheless the interior pavements are designed in linoleum, the only pavement lining offered in the market made mainly of renewable raw natural materials.- Thermal insulationThermal insulation prevents heat losses during winter and gains during summer due to a proper protection. The choice of timber as a main material plays a role in the general insulation of the construction. Timber has very low thermal conductivity, around 0.13. In addition, we have placed 16cm thick (instead of the regular 5cm used in the area) insulation in a natural and biodegradable material. The material chosen is wood fibre with a 0.043W/mK thermal conductivity and 50kg/m3 density. The insulation wraps around the whole construction with 12cm in elevations and 12 in floors and ceilings.- Hermetic and watertight while breathableThe construction system used outfits the house with a highly insulating skin. These types of systems require a strong seal at every joint and opening creating in such a way a properly watertight and continuous layer. This will prevent any air escape or thermal bridge and will reduce energy waste. Around the whole house outer layer, a breathable layer is placed to allow the interior spaces to breathe allowing for steam to travel outside but not inside, preventing condensations and humilities.Save this picture!© Jordi Anguera- Flexibility of usesThe house access is placed on its eastern side, where an entry platform is placed under a cover porch. The interior main space is a living room with access to a bathroom placed on the construction’s northwest corner. At the back we find the studio space, visually separated by a chimney whereas still open and connected. The studio has a covered terrace oriented south. The general distribution allows for changes overtime, eventually closing off the studio space and creating a separate room. The built in closets can potentially be transformed into a kitchenette, changing the use of the current studio into a little cottage.Save this picture!© Jordi Anguera- Low thermal transmittance window framesTall exterior openings are executed with a high quality framing with thermal bridge breaking technology and double-glazing with low emission layers. The glazing used is of low thermal transmittance (U=1.5W/mk) greater protection than the CTE regulations. In addition they are placed on top of thermal insulation breaking any possible thermal bridge between exterior and interior. “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/775446/wood-studio-house-dom-arquitectura Clipboard Area:  76 m² Area:  76 m² Photographs Houses Wood Studio House / Dom ArquitecturaSave this projectSaveWood Studio House / Dom Arquitecturalast_img read more