first_img “COPY” 2016 Brazil Campo Belo Residence / Jamelo ArquiteturaSave this projectSaveCampo Belo Residence / Jamelo Arquitetura Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/882269/campo-belo-residence-jamelo-arquitetura Clipboard Campo Belo Residence / Jamelo Arquitetura Manufacturers Brands with products used in this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/882269/campo-belo-residence-jamelo-arquitetura Clipboard Year:  Architects: Jamelo Arquitetura Area Area of this architecture project Houses ArchDaily CopyHouses, Refurbishment•Campo Belo, Brazil Save this picture!© Nelson Kon+ 52 Share Manufacturers: Angeloarte, Etel, FAS, Portobello Shop, Reclima, Reka Iluminação, Renova, TokVerde Serviços, kitchensColaborators:João Ribeiro da FonsecaCoordinator Architect:Carolina BrazTrainees:Victor Macoppi, Luiz Filipe RampazioStructural Project:Gepro EngenhariaElectrical Project:KapplanLighting Project:Lux ProjetosLandscape:NK&F Arquitetura da Paisagem e Jamelo ArquiteturaMural :Alexandre ManciniConstructor:Diferencial Construções e Empreendimentos Ltda.Architect Authors:Lorenz Meili, Giuliana MartiniCity:Campo BeloCountry:BrazilMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Nelson KonRecommended ProductsWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumGlassLibartLeanTo Retractable StructuresDoorsVEKADoors – VEKAMOTION 82Text description provided by the architects. The residence, located in the Campo Belo neighborhood, in the south of the city of São Paulo, was originally designed and built in 1959 by its first owner, the Franco-Brazilian engineer Humbert Monacelli. The 780m2 of constructed area building is implanted in a rectangular ground with 30m of front and 50m of depth, composing an area of 1500m2. From the street to the back there is a slope of about 1m. Its original design presents characteristics of the São Paulo modernist architecture of the time, with rationalist traits, has a structure partially independent of the walls, free plan, a glass panel and loose volume of the floor.The main U-shaped building has a large garden in front and another inside the ground floor, which is embraced by the building. Both gardens were redesigned in a landscape project that valued mainly native plants and are configured as important extensions of the spaces of the residence.Save this picture!© Nelson KonThe customer’s main desire when he came to us was to have a clearer division of the spaces of the house with a better separation of the social, intimate and service areas. The owners are very fond of organizing meetings, from intimate dinners to large receptions, and they wanted more generous and dynamic spaces to be able to receive their guests in various ways. At the same time it was important to create an intimate area, separate from the rest of the house, and redesign the service area and the flows.Save this picture!© Nelson KonThe architecture project of Jamelo Arquitetura redistributed the functions of the spaces within the existing house, redesigned the circulation between these areas and the articulation between them, adding practicality and comfort to the different situations in which the house would be used. In addition, thinking of the occasions when there are guest receptions, was designed a new building adjacent to the backyard, where before all the space was subdivided. With free plan and sliding wooden brises, it extends the transparency between the spaces, one of the main features of the project.Save this picture!Ground Floor Plan UsesIn the enlarged reform, executed in 2015/2016, the building was completely modernized thanks to the incorporation of infrastructure solutions that are more current, sustainable and rational, making use of advanced technologies. A 10.5 kWp On-grid Photovoltaic Solar Plant was installed on the slab of the lateral pavilion, which operates connected to the public grid, one of the first of its kind in a private residence in São Paulo. In addition, a conventional solar water heating system was installed. In the back garden, where there was a large and deep pool almost never used, a tank of 10,000 l was installed to collect rainwater, which will be reused in the garden and in the toilets. In all spaces, natural cross ventilation was favored, establishing greater climatic comfort and reducing the need for air-conditioning.Save this picture!© Nelson KonRegarding finishes, we seek to recover and establish a dialogue with the original characteristics of the building, valuing and complementing them. The original porcelain tablets and stones beside the social entrance door were cleaned, recovered and complemented. For the pavilion was specially commissioned a mural of tiles by the Brazilian artist Alexandre Mancini, made of white ceramic tiles with metallic platinum paint.Project gallerySee allShow lessPAU’s Plans for the Domino Sugar Refinery Sent Back for Revisions Despite Popular Su…Architecture NewsAIA Announces People’s Choice Winner for the 2017 I Look Up Film ChallengeVideos Share Area:  780 m² Year Completion year of this architecture project “COPY” CopyAbout this officeJamelo ArquiteturaOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesRefurbishmentCampo BeloBrazilPublished on November 03, 2017Cite: “Campo Belo Residence / Jamelo Arquitetura” [Residência no Campo Belo / Jamelo Arquitetura] 03 Nov 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogShowerhansgroheShowers – Croma SelectGlass3MGlass Finish – FASARA™ GradationPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesWall / Ceiling LightsCocowebLighting – Blackspot LED Barn LightUrban ApplicationsIsland Exterior FabricatorsPublic Safety Answering Center II Envelope SystemCeilingsSculptformTimber Batten Ceiling in All Souls ChapelHanging LampsLouis PoulsenLamp – PH 5 + PH 5 MiniGlazedGrespaniaWall Tiles – Porto PetroThermalSchöckInsulation – Isokorb® Concrete to SteelCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork CenterCompositesLamitechPlastic facades PanelexCarpetsHalcyon LakeCarpet – Nobsa GreyMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more