first_imgArchitects: Vázquez Consuegra Area Area of this architecture project Area:  25 m² Year Completion year of this architecture project ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/643384/social-housing-in-vallecas-vazquez-consuegra Clipboard “COPY” CopyApartments•Madrid, Spain ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/643384/social-housing-in-vallecas-vazquez-consuegra Clipboard Save this picture!© Duccio Malagamba+ 22 Share Social Housing in Vallecas / Vázquez ConsuegraSave this projectSaveSocial Housing in Vallecas / Vázquez Consuegra “COPY” Apartmentscenter_img ArchDaily Spain CopyAbout this officeVázquez ConsuegraOfficeFollowProductsSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsMadridSpainPublished on June 18, 2015Cite: “Social Housing in Vallecas / Vázquez Consuegra” [Viviendas Sociales en Vallecas / Vázquez Consuegra] 18 Jun 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodClick Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownAcousticKvadrat AcousticsAcoustic Panel System in AMOREPACIFIC HeadquartersStonesCosentinoSilestone® Surfaces – Loft SeriesWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – NestAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamStoolsWilkhahnOffice Stool – Aline-SBulbs / Spots / Wall LightsUniosHorticultural Luminaire – Kobe FloMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?Vallecas的社会性住房 / Vázquez Consuegra是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Projects Year:  Project Collaborators:Alberto Altini, Laura Moruno, Elías Pérez-Lema, Borja Dorado, Jeff Geisinger, Pedro Hébil, Esther Hodel, Asia JedrusConstruction Management:Patricia Leal, Javier de Mateo y Álvaro LunaLandscape:Teresa Galí (Arquitectura Agronomía)Structure:Edartec Consultores, S.LFacilities:Insur-JG, S.LModels:Talleres Vázquez y Estudio Vázquez ConsuegraPromoter:Empresa Municipal de la Vivienda y Suelo de Madrid, EMVSArchitect In Charge:Guillermo Vázquez ConsuegraArchitectural Technicians:Marcos Vázquez Consuegra, Emilio RodríguezCity:MadridCountry:SpainMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Duccio MalagambaRecommended ProductsWoodTechnowoodPergola SystemsWoodGustafsWood Veneered Wall & Ceiling PanelsEnclosures / Double Skin FacadesIsland Exterior FabricatorsCurtain Wall Facade SystemsMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedText description provided by the architects. This project proposes the construction of two parallel blocks instead of the enclosed precinct recommended by the Vallecas Expansion Area planning regulations. The uneven conditions in the surrounding area and the allotment’s urban context and aspect made this layout advisable with a view to permitting the construction of better homes with nice views and improved orientations.Save this picture!The two blocks, formed in turn by two equally parallel blocks, are aligned with the outer ends of the allotment, leaving a large garden area in the middle.Save this picture!© Duccio MalagambaIn this arrangement, some of the homes face outwards and others overlook the garden. All have two outer facades, ensuring natural cross-ventilation and lighting for every part of the dwelling.Save this picture!© Duccio MalagambaThe diversity of the exterior situations outside the homes obviously generates a diversity of skins. Smooth, continuous walls are pierced by long windows on the outer wall, while corridors run along the inner wall protected by aluminium uprights, providing views of the garden and framing a dynamic, changing landscape.Save this picture!© Duccio MalagambaParking and storage spaces are below ground level. In the project, these areas are set directly beneath the apartment blocks, despite the enormous difficulty entailed in sharing the same structural framework, in order to free up the space between the blocks and shape a real garden by planting tall trees.Save this picture!© Duccio MalagambaThe two blocks are by no means identical. One of them has an angled cut at one end that adapts to the allotment geometry where it faces the traffic roundabout. At the other end, a subtraction operation on the volume marks the entrance to the complex.Save this picture!The apartment distribution strives to ensure more versatile and qualified interior spaces that comply with the functional organization requirements set out in the brief and the planning regulations, as well as permitting greater spatial and structural flexibility for alternative uses of the homes.Save this picture!© Duccio MalagambaProject gallerySee allShow lessGallery: Mystical Photos of an Abandoned Chinese VillageMiscCall for Submissions: New Ideas for Housing LondonArchitecture NewsProject locationAddress:Avenida Ensanche de Vallecas, Madrid, Madrid, SpainLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share 2012 Social Housing in Vallecas / Vázquez Consuegralast_img read more